joi, 23 iunie 2011

Panza de paianjen de Cella Serghi

Ultima carte citita a fost Panza de painajen de Cella Serghi. Cartea prezinta viata Dianei Slavu citita de prietena ei Ilinca din jurnalele pe care i le da chiar ea.


"Glisand intre spatiul vrajit de la Balcic si tumultul Bucurestiului interbelic, eroina Diana Slavu isi traieste iubirile cu deznadejde si demnitate, luptandu-se sa evadeze din panza de paianjen a unei existente cenusii, marcate de apasarea saraciei si a inconsecventei celor din jur.

Orice fiinta care-a avut puterea sa-si urmareasca, cu ochi lucizi si uimiti, propria devenire, orice femeie care macar o clipa s-a simtit incorsetata de conditia sa stramba intr-o lume care nu mai are puterea sa-si asume raspunderile iubirii implinite se poate recunoaste in povestea superba de viata si de dragoste fara odihna a Dianei Slavu."

Diana Slavu este un personaj complex,cu stralucirile si umbrele sale,tocmai de aceea este adevarata,se zbate intre realitate si aparenta,intre asumare si iluzie ,intre curaj si teama de esec mereu incercand sa iasa din panza aceea fina si odioasa de paianjen care o tine captiva. Diana este o fata saraca si simpla care,prin lupta ei si a parintilor,reuseste sa termine facultatea de drept.
Eroina romanului,cu toate ca a indurat atat de mult si a avut o viata chinuita,fiind nevoita sa se mute din casa in casa, era invidiata de toata lumea din societatea si toti barbatii erau indragostiti de ea,sau mai bine spus de aparenta acesteia.Diana ori de cate ori iesea la petreceri,mergea scoala sau era pur si simplu in vacanta ea era mereu alta:numai zambet si tot timpul exuberanta,incercand sa ascunda saracia si lipsurile de acasa care ii umbreau frumusetea.
Ceea ce m-a impresionat foarte mult a fost felul in care autoarea a descris starile sufletesti si in ciuda pasajelor intregi de descrieri ale personajelor,peisajelor si situatiilor,fara de care nu ar fi fost la fel,cartea a fost scrisa intr-o maniera placuta astfel constituind o lectura delicioasa.
Am adorat si faptul ca incepe simplu,fara ocolisuri.Ma asteptam sa inceapa cu citate filosofice despre viata si greutatile suportate de-a lungul ei,insa nu a fost asa si acest lucru mi-a starnit curiozitatea mai mult.
Nu stiu daca a fost ceva sa nu-mi fi placut.Totul a fost superb.Nu am putut sa las cartea din mana.V-o recomand din inima!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu